Το State Department ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό των Τουρκικών F-16

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι ενέκρινε την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού του συστήματος επικοινωνίας των υπαρχόντων πολεμικών αεροσκαφών F-16, στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πρόκειται για τα κιτ εκσυγχρονισμού του δικτύου τακτικής ζεύξης δεδομένων Link-16.

Tόσο το τουρκικό πρακτορείο όσο και το πρακτορείο Reuters, επικαλούνται πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεροντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «πρόκειται να προχωρήσει στην πώληση ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, αφού οι επικεφαλής των επιτροπών του αμερικανικού Κογκρέσου έδωσαν άτυπη έγκριση για την πώληση».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδέχεται να στείλει την ειδοποίηση για την πώληση αυτού του πακέτου, που περιλαμβάνει ραντάρ και ηλεκτρονικά βοηθήματα πτήσης, ακόμη και σήμερα Δευτέρα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Επί του παρόντος δεν προσδιορίζεται ο αριθμός των πακέτων που θα προμηθευτεί η Τουρκία. Η Άγκυρα έχει κάνει αίτημα στις ΗΠΑ για την προμήθεια πακέτων αναβάθμισης Block 70/72 για 79 υπάρχοντα μαχητικά μαζί με 900 πυραύλους αέρος- άερος και 800 βόμβες.

Η συναλλαγή θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μεγάλου μέρους του στόλου της Τουρκίας.

Το Κογκρέσο δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη

Από την πλευρά των ΗΠΑ, δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη δήλωση για την έγκριση της πώλησης κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία.
Η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία κοινοποίησε στο Κογκρέσο την επίσημη απόφαση των ΗΠΑ για την πώληση όπλων, δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη δήλωση, αλλά σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της γείτονος τα υπάρχοντα F-16 πρόκειται να αναβαθμιστούν στο επίπεδο «Block Upgrade-2». Στο «πακέτο» θα διατίθενται, επίσης, συστήματα αυτόματης αποφυγής σύγκρουσης, καθώς και σχετικός εξοπλισμός και τεχνική υποστήριξη.

Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ που ενημερώθηκε σχετικά, δεν  έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη, καθώς έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Υπουργείου εντός 15 ημερών για την έγκριση των πωλήσεων σε μέλη του ΝΑΤΟ και εντός 30 ημερών για χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Σχετικά